Lue tämän palstan lähtökohdista:

ajatuksista

075 - Teatterista - Brigham Young / osa 5

Kuva: Eva ja Georg Lorentzin kuva-arkisto.
Hyväntekeväisyysteatteri Viipurissa todennäk. 1930-luvun alkup.
(Hermann Lorentz eturivissä vas.)
"Huolissaan siitä, että monilla pyhillä ei ollut mahdollisuutta 'sivistää mieltään, perehtyä maailman kansojen historiaan, [ja] oppia ennakkoluuloista, jotka kohdistuvat ihmisiin, heidän kasvatukseensa, tunteisiinsa ja tapoihinsa', hän [Brigham Young] korosti teatterinäyttämön tärkeyttä eristetyissä Utahissa. (21) Vuonna 1850 hän auttoi järjestämään Deseretin näytelmäyhdistyksen ja vuonna 1862 pyhät vihkivät käyttöön komean Suolajärven teatterin, joka toimi sekä tärkeänä virkistyksen välineenä että verrattomana puhujakorokkeen kumppanina. Tämänsuuntaisesti Brigham totesikin: 'Teatterin näyttämöllä voidaan esittää niiden luonteen mukaisesti pahuus ja sen seuraamukset, hyvyys ja sen onnelliset tulokset ja palkinnot; ihmisen heikkous ja järjettömyydet, hyveen ylevyys ja totuuden suuruus.'
...
Samoin kuin tanssinkin osalta, Brighamin osoittama kannatus teatterille oli jyrkästi vastakkaista kovan linjan kristittyjen kanssa, jotka yleensä karttoivat näytelmällisiä tuotantoja. 'Kaikki mikä on joka suhteessa iloista, kaunista, loistavaa, lohdullista, lohduttavaa, viehättävää, miellyttävää, hyvää makua osoittavaa, hyvälle tuoksuvaa ja onnelliseksi tekevää, on tarkoitettu pyhille', hän julisti. (23) Sen sijaan, että olisi kieltänyt teatterituotannot, hän yritti hallita niiden kielteisiä puolia. Hän kielsi käyttämästä teatterilavalla kirosanoja, ynnä ilmaisuja kuten 'minä vannon' ja 'taivaan tähden'. (24)
...
Brighamin suosikkinäytelmiin kuuluivat brittiläisen kirjailijan Edward Bulwer-Lyttonin romanttinen komedia The Lady of Lyons ja Shakespearen työt. (Brigham elinaikana Hamlet tuotettiin yhdeksäntoista kertaa Suolajärven teatteriin, Macbeth kahdeksantoista ja Romeo ja Julia neljätoista kertaa.) (26)"

Chad M. Orton ja William W. Slaughter

Artikkelilainauksen sisältämät viitteet (numerointi on alkuperäisen tekstin mukainen):
(21) Journal of Discourses, 6:70. 22.11.1857.
(23) Journal of Discourses, 9:244. 6.3.1862.
(24) Arrington: Brigham Young: American Moses, 290.
(26) Arrington: Brigham Young: American Moses, 293.

Lähde:
Orton, Chad M. ja Slaughter, William W. 2008: 40 Ways to Look at Brigham Young: A New Approach to a Remarkable Man. Salt Lake City: Deseret Book, 2992-3009 Kindle.
Teos on hankittavissa osoitteessa Deseret Book.


Chad M. Orton on kirkon historian asiantuntija Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko historiaosastolla. Hän on kirjoittanut itse tai yhteistyössä useita julkaisuja.


William W. Slaughter on valokuvahistorioitsija ja konsultoiva arkistonhoitaja Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko historiaosastolla. Hän on kirjoittanut itse tai yhteistyössä useita julkaisuja,

Käännökset: Markku Lorentz