Lue tämän palstan lähtökohdista:

ajatuksista

041 - Laboratoriosta

Kuva: Markku Lorentz. Urtaspahta. 1995.
"Moderni kulttuurimme on herpaantumattomasti suuntautunut itseen. Yleisimmin otettu valokuva näinä päivinä ei ole perhekuva tai otos luonnosta, vaan 'selfie'. Tällaisessa ympäristössä kirkko - kuten avioliitto ja perhe - törröttää kuin kipeä peukalo. Kuten [Eugene] England kirjoittaa, se 'hyökkää... meidän yksinäisen egomme kimppuun' ja asettaa meille 'sitoumuksia ja vastuuta'. (15)
... 
Viitaten saksalaiseen uskonpuhdistajaan Martin Lutheriin, joka julisti, että 'avioliitto on rakkauden koulu', England vahvisti, että niin myös 'mikä tahansa hyvä kirkko on rakkauden koulu' - Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko ennen kaikkea; ei ainoastaan sen opettamien oppien tai sen käyttämän pappeuden vuoksi, vaan 'koska kirkko tarjoaa parhaan taustan kamppailuun niiden paradoksien ja vastakkaisuuksien kanssa,jotka antavat puhtia ja merkitystä maailmankaikkeudelle, ja työskentelyyn niiden läpi, kestäen ja vapautuen niiden kautta'.
...
Toisin sanoen, 'Kirkko on totta, koska se on konkreettinen, ei teoreettinen'. Se on paikka, jossa emme vain puhu kristillisestä opetuslapseudesta, vaan toimimme sen mukaan, vaikkakin kömpelösti silloin tällöin. 'Tosi kirkon elämässä', England kirjoittaa, 'on olemassa kaikille jatkuvia mahdollisuuksia palvella' ei vain muutamalle eliittiin kuuluvalle, 'erityisesti oppia palvelemaan ihmisiä, joita emme yleensä ryhdy palvelemaan - tai joihin mahdollisesti emme edes pidä yhteyttä - ja samalla mahdollisuuksia oppia rakastamaan ehdoitta.'
...
Osallistuminen kirkon toimintaan opettaa meille myötätuntoa ja kärsivällisyyttä, samoin kuin rohkeutta ja kuria
...
Ja, kuten Jeesus opetti, me löydämme itsemme vain menettämällä itseriittoisuuden, itsekeskeisyyden ja itsetyytyväisyyden. (17)
...
Mutta lisäksi, England toteaa, 'Kirkko on väline, jonka rakastava Jumala on asettanut käyttöön auttaakseen meitä tulemaan hänen kaltaisikseen. Se antaa meille koulutusta ja kokemuksia toistemme kanssa, mikä voi sitoa meitä rehelliseksi mutta rakastavaksi yhteisöksi, joka on olennainen kasvatuspaikka pelastukseen'.
...
Kirkon jumalallisuuden mittapuu ei ole sen täydellisyys, vaan sen kyky toimia koulumestarina alkiovaiheessa oleville jumalille.
...
Uskon, että uskonnon on tarkoitus lohduttaa kärsiviä ja vaivata mukavuudenhaluisia.
...
Kirkko ei ole vain oikean opin ja toimitusten varasto, vaan se on myös rakkauden laboratorio,"

Patrick Q. Mason

*  *  *

Lainattuun tekstiin sisältyvät viitteet (viitteiden numerointi on alkuperäisen tekstin mukainen):
(15) England, Eugene 1986: Why the Church Is as True as the Gospel, Sunstone vol. 10, nro 10, 30–36; julkaistu uudelleen lisäaineiston kera: Sunstone, kesäkuu 1999, 61–69. Päivitetty versio on saatavissa myös osoitteessa
http://www.eugeneengland.org/why-the-church-is-as-true-as-the-gospel. Kaikki lainaukset ovat verkkoversiosta.
(17) Ks. Matt. 10:39; Luuk. 9:25; Joh. 12:25.

Lähde:
Mason, Patrick Q. 2015: Planted: belief and belonging in the age of doubt. Deseret Book. Salt lake City, UT. Loc 3021-3115 Kindle.
"Tämä kirja on syntynyt Brigham Youngin yliopiston uskontotutkimuksen Neal A. Maxwell instituutin ja Deseret Book yhtiön yhteisen julkaisutoiminnan tuloksena." (Lainaus kirjan nimiölehdeltä).
Teos on hankittavissa osoitteissa Deseret Book ja Amazon.com. (e-kirjan hinta tämän sivun julkaisuhetkellä 9,99 $ ja 13,63 $, vastaavasti).

Kuva: Claremont University.
Patrick Mason on mormonitutkimuksen Howard W. Hunter yksikön johtaja ja apulaisprofessori Claremont Graduate University yliopiston humanistisessa tiedekunnassa.
...
Professori Masonista on tullut kansallisesti [USA] tunnustettu mormonismin asiantuntija, joka on esiintynyt säännöllisesti eri tiedostusvälineissä, mukaanlukien New York Times, Los Angeles Times, Washington Post, Chicago Tribune, ABC News, National Public Radio, PBS ja Huffington Post. (http://www.cgu.edu/pages/9241.asp).

Käännös: Markku Lorentz