Lue tämän palstan lähtökohdista:

ajatuksista

019 - Kirjasta merkkinä

Kuva: M.Lorentz. Lumipäällä. 1995.
"'Merkit eivät siis toimi itseisarvonsa, vaan suhteellisen asemansa kautta. ... Ajatus ..., minkä merkki sisältää, on vähemmän tärkeä kuin toiset merkit, jotka ympäröivät sitä.'
Ferdinand de Saussure

... kun tarkastellaan Mormonin kirjaa sen varhaisen käyttötarkoitusten ja vastaanoton pohjalta, käy selväksi, että tämä amerikkalainen pyhä kirjoitus ei ensisijaisesti ole käyttänyt vaikutusvaltaa kirkon sisällä ja aiheuttanut vastareaktiota kirkon ulkopuolella olennaisen sisältönsä, vaan pikemminkin ilmestymistapansa perusteella, ei puheensa ansioilla, vaan olemuksellaan. Hieman eri tavalla sanottuna: Mormonin kirjan paikan historia mormonismissa ja amerikkalaisessa uskonnossa yleensä on aina ollut enemmän yhteydessä sen asemaan merkitsijänä kuin merkittynä *, eli sen rooliin pyhänä merkkinä pikemmin kuin sen toimintaan vakuuttavana teologiana. Mormonin kirja on mitä suurimmassa määrin konkreettinen ilmentymä pyhästä ilmaisusta ja siten todiste jumalallisesta läsnäolosta, ennen kuin se on kokoelma teologisia väitteitä."
Terryl L. Givens

Givens, Terryl L. 2002: By the Hand of Mormon, The American Scripture that Launched a New World Religion. New York: Oxford University Press, 62-63 Kindle.
Kirja on hankittavissa esim. sivulla Amazon.com


Terryl L. Givens on kirjallisuuden ja uskontotieteen professori Richmondin (Virginia) yliopistossa.
Lisätietoa: http://terrylgivens.com/

Käännös: Markku Lorentz

* [Saussuren kielitieteen teoriassa merkitsijä on ääni ja merkitty on ajatus.]
Katso myös:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_de_Saussure
http://www.helsinki.fi/~rkosken/semi.pdf