Lue tämän palstan lähtökohdista:

ajatuksista

070 - Maastamuutosta - Brigham Young / osa 3

Kuva: Eeva Kennedy. Utah. 2010.
"Tämän woimallisen, innokkaan päällikön kadotettuaan on toiwottawasti koko mormonilainen hullutuskin sangen pian raukenewa ja katoawa."
* * *
"Alusta alkaen siirtyminen länteen Nauvoosta oli valtava yritys. Springfieldissä, Illinoisissa ilmestynyt sanomalehti Sangamo Journal kertoi, että 'matkalla nyt olevien sielujen koko määrä voidaan arvioida ainakin kahdeksitoista tuhanneksi. ... Noin kahdeksansataa tai vähemmän on jäänyt Illinoisiin. Tämä käsittää koko Hancockissa piirikunnassa kerran kukoistaneen mormoniväestön.' (5) Vaikka mormonit painostettiin jättämään rakkaan Josephin kaupunkinsa, Brigham [Young] katsoi 'maastamuuttoaan' tulevaisuuden mahdollisuuksia näkevin silmin. Kolme viikkoa Nauvoosta lähdön jälkeen, helmikuussa 1846, hän kirjoitti veljelleen Joseph Youngille: 'Älä ajattele... että olisin vihoissani joutuessani jättämään taloni ja kotini - ei! - kaukana siitä. Minähän olen tällä hetkellä niin vapaa orjuuden kahleista, että Nauvoo tuntuu minusta vankilalta. Edessä oleva näyttää miellyttävältä mutta takana oleva synkeältä.'" (6)
...
"Yli kuudenkymmenen vuoden aikana, alkaen Lewisin ja Clarkin suorittamasta lännen 'avaamisesta', aina mantereen ylittävän rautatien valmistumiseen saakka, arviolta viisisataatuhatta uudisasukasta läksi lukuisille läntisiin kohteisiin johtaville Amerikan maareiteille. Tähän yleiseen muuttoliikkeeseen sisältyy ainutlaatuinen noin seitsemänkymmenentuhannen mormonipioneerin tarina, joita johti nykyajan Mooses heidän omaan 'luvattuun maahansa'. Roolistaan ​​'Amerikan Mooseksena': Brigham totesi myöhemmin: 'Minä en luonnostellut tuota suurta Herran suunnitelmaa, joka avasi tien, jotta nämä ihmiset saattoivat lähteä näille vuorille. Joseph hautoi mielessään muuttoa vuosia ennen kuin se tapahtui. . . . Jumalan voima toi pelastuksen tälle kansalle. Minä en olisi koskaan pystynyt laatimaan tällaista suunnitelmaa.' (1) ​​Oli miten oli, siihen mennessä kun Brighamin harteille oli langennut vastuu johtaa tuo valtava myöhempien aikojen pyhien maastamuutto Amerikan länteen, hän oli jo todistanut olevansa kykenevä ja innostava johtaja."
...
"Brighamin johtamana myöhempien aikojen pyhät asuttivat ​​yli kolmesataa kaupunkia koko lännen alueella vuosien 1847 ja 1877 välillä - keskimäärin yli kymmenen uutta yhdyskuntaa vuosittain. Perustaessaan näitä siirtokuntia, mormonit sovelsivat lähes vakioista mallia suunnitellessaan kaupunkejaan, mikä oli varsin vastakkainen useimpien rajaseudun kaupunkien usein päätäpahkaa kasatulle luonteelle. Mormonien siirtokunnat toteutettiin suurelta osin käyttämällä neliön muotoista ruutukaavaa, sisältäen luonteenomaisesti leveät kadut sekä rakennustontit, joissa oli riittävästi maata hedelmä- ja puutarhoille."

Chad M. Orton ja William W. Slaughter


Artikkelilainauksen sisältämät viitteet (numerointi on alkuperäisen tekstin mukainen): 
(1) Journal of Discourses, 4:41, 31.8.1856.
(5) Sangamo Journal (Springfield, Illinois), 23.7. 1846.
(6) Brigham Young, kirje Joseph Youngille, 9.3.1846. Brigham Youngin toimistokansiot.

Lähde:
Orton, Chad M. ja Slaughter, William W. 2008: 40 Ways to Look at Brigham Young: A New Approach to a Remarkable Man. Salt Lake City: Deseret Book, 1743-1748, 1776-1782, 1960-1966 Kindle.
Teos on hankittavissa osoitteessa Deseret Book.


Chad M. Orton on kirkon historian asiantuntija Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko historiaosastolla. Hän on kirjoittanut itse tai yhteistyössä useita julkaisuja.


William W. Slaughter on valokuvahistorioitsija ja konsultoiva arkistonhoitaja Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko historiaosastolla. Hän on kirjoittanut itse tai yhteistyössä useita julkaisuja,

Käännökset: Markku Lorentz