Lue tämän palstan lähtökohdista:

ajatuksista

090 - Abrahamista ja egyptiläisistä kuvista - osa 1

Aiheeseen liittyen ks. myös kirkon sivuilla oleva englanninkielinen artikkeli: "Abrahamin kirjan kääntäminen ja historiallisuus" (Translation and Historicity of the Book of Abraham).

Kuva: Markku Lorentz. Lenkillä, 11/2016.
Lyhyitä lainauksia artikkelista:
"Joseph Smith -papyrusten arviointia: Johdatus niistä kirjoitettuun historiaan, niiden hankintaan, kääntämiseen ja tulkintoihin."
Kirjoittaja: Kerry Muhlestein

"Artikkelin tiivistelmä: Abrahamin kirja on herättänyt suurta tieteellistä huomiota sen jälkeen kun joitakin Joseph Smithin kerran omistamia papyruksia löydettiin uudelleen. Painopiste tässä huomiossa on ollut Abrahamin kirjan lähde, joidenkin edellyttäessä, että säilyneet palaset ovat tuo lähde, toisten taas väittäessä, että lähteenä on joko muut papyrukset tai jotain aivan muuta. Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että vaikka suhde papyrusten ja tekstin välillä ei ole selvä, on selvää, että [säilyneet] palaset eivät ole lähde ja että Kirtlandin egyptiläiset paperit* eivät olleet kääntämisen menetelmä. Lisäksi Abrahamin kirjan lähteeseen syventyvät jatkotutkimukset, kuten myös kuvajäljennösten tulkinnat, ovat tehneet selväksi, että suuri osa Abrahamin kirjaan liittyvistä kiistoista on perustunut testaamattomiin oletuksiin. Abrahamin kirjan tutkimustyö on ottanut merkittäviä edistysaskeleita viime vuosikymmeninä, joidenkin tutkimusväylien tarvitessa edelleen työstämistä."
*  *  *
"Viimeaikainen MAP-tutkimus on esittänyt, että on olemassa enemmänkin ainestoa, joka tekee Joseph Smithin tulkinnan Kuvajäljennös nro 1:stä uskottavaksi. Tarina Abrahamin toimista ja hänen läheltä-piti uhrauksestaan Egyptiin liittyvän papin toimesta, ovat pitkään aiheuttaneet epäröintiä niiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät ole uskoneet egyptiläisten harjoittaneen ihmisuhreja. Kuitenkin viime aikainen tutkimus on päätynyt siihen, että he niin tekivät. (83) Nämä samat tutkimuslinjat ovat myös tuoneet esille, että tilanteet, jotka saivat tällaisen toiminnan aikaan, ovat täydellisesti linjassa Abrahamin kirjassa esitetyn tarinan ja Kuvajäljennös nro 1:n kanssa. (84) Yllättävä määrä egyptologisia yhtäläisyyksiä Kuvajäljennös nro 2:een liittyvien Joseph Smithin selitysten kanssa on myös löytynyt. (85)"
...
"Tiedämme, että egyptiläiset liittivät tämän tyyppisen piirroksen [Kuvajäljennös nro 3] Abrahamiin. (88) Tämä koskee myös Kuvajäljennös nro 2:ta, (89), aivan kuten olemme havainneet muinaisten egyptiläisten liittävän Kuvajäljennös nro 1:n kaltaiset piirrokset Abrahamiin. (90) Useimmat MAP-tutkijat jotka ovat tuoneet esille näitä asioita, eivät ole väittäneet niiden todistavan, että Joseph Smith oli oikeassa, vaan sensijaan väittävät, että ne osoittavat uskottavuuden."
...
"Ehkä tärkein viimeaikainen liikahdus Abrahamin kirjan tutkimustyössä on suuntaus olla tietoisempi ja suorasukaisempi niiden oletusten suhteen, jotka ovat muodostaneet perustan akateemiselle keskustelulle. Vaikka kaikki ovat tienneet näkökulmansa Joseph Smithin innoituksen mahdollisuuteen vaikuttavan tutkimustyöhön, avoimuus sille mahdollistaa läpinäkyvämmän ja siten hyödyllisemmän ja älyllisesti hiotumman keskustelun."

Kerry Muhlestein

Näppää tästä osaan 2


Kuva: Markku Lorentz. Lenkillä, 11/2016.
* "Joseph Smith ja hänen kirjurinsa jättivät jälkeensä joitakin paperiarkkeja, joita he kutsuivat nimellä Grammar and Alphabet of the Egyptian Language (GAEL) [egyptin kielen kielioppi ja aakkoset], sisältäen erilaisia egyptiläisiä merkkejä, joiden ohessa on näiden merkkien selityksiä. Useat näistä selityksistä ovat samanlaisia kuin Abrahamin kirjan kieli. Muutamissa hiukan samankaltaisissa asiakirjoissa on erilaiset otsikot, mutta ne sisältävät samanlaista tai ainakin läheisesti liittyvää tietoa. Kaikkia näitä papereita kutsutaan usein nimellä Kirtland Egyptian Papers [Kirtlandin egypitäiset paperit]."

Viitteet (numerointi on alkuperäisen artikkelin mukainen):
(83)  Muhlestein, Kerry 2011: Violence in the Service of Order: the Religious Framework for Sanctioned Killing in Ancient Egypt. British Archaeological Reports International Series 2299 (Oxford: Archaeopress, 2011); ja Muhlestein, Kerry 2008 Royal Executions: Evidence Bearing on the Subject of Sanctioned Killing in the Middle Kingdom". Journal of the Economic and Social History of the Orient 15/2 (2008). (jatkuu alkuperäisen artikkelin viitteessä).
(84)  Muhlestein, Kerry ja Gee, John 2011: Egyptian Middle Kingdom Contexts for Human Sacrifice. Journal of Book of Mormon and other Restoration Scripture 2/2, 2011, 70–77; Muhlestein : Egyptian Papyri and the Book of Abraham: A Faithful Egyptological Point of View, 216–43. (jatkuu alkuperäisen artikkelin viitteessä).
(85)  Rhodes, Michael D. 1994: The Joseph Smith Hypocephalus — Seventeen Years Later. Provo, UT: FARMS; Gee: Some Puzzles from the Joseph Smith Papyri, 136.
(88)  Gee, John 2005: A New Look at the ankh p’ byFormula. Teoksessa Proceedings of IXe Congroes International des Études Démotiques, Paris, 31 août – 3 septembre 2005. Ghislaine Widmer et Didier Devauchelle, toim. Cairo: Institut Français Archéologie Orientale, (2009), 133–44.
(89) Ks. Rhodes: Hypocephalus.
(90) Ks.  Gee, John 1992: Research and Perspectives: Abraham in Ancient Egyptian Texts. Ensign, (July 1992), 60–62; ja  Gee, John 1991: References to Abraham Found in Two Egyptian Texts. Insights: An Ancient Window (september 1991): 1, 3.

Lähde:
Muhlestein, Kerry 2016: Assessing the Joseph Smith Papyri: An Introduction to the Historiography of their Acquisitions, Translations, and Interpretations. Interpreter: A Journal of Mormon Scripture 22 (2016), 17-49.
Saatavissa: http://www.mormoninterpreter.com/assessing-the-joseph-smith-papyri-an-introduction-to-the-historiography-of-their-acquisitions-translations-and-interpretations/

mm
Kerry Muhlestein sai filosofian tohtorin arvon Kalifornian yliopistosta (Los Angeles) egyptologiassa. Hän on professori muinaisten kirjoitusten osastolla Brigham Youngin yliopistossa, jossa hän johtaa BYU:n Egyptin kaivaushanketta. Hän on toiminut useissa tehtävissä Amerikkalaisessa tutkimuskeskuksessa (American Research Center) Egyptissä ja varajohtajana Egyptin muinaismuistojen tutkimuksen yhdistyksessä (Society for the Study of Egyptian Antiquities/ Société pour l'Etude de l'Egypte Ancienne). Hän on vanhempi tutkija arkeologisen tutkimuksen William F. Albright instituutissa, ja hänet on nimitetty vierailevaksi luennoitsijaksi Oxfordin yliopistoon 2016-2017 lukuvuodeksi.
Lähde: http://www.mormoninterpreter.com/author/kerrym/

BYU:n esittelysivun kuvauksessa todetaan lisäksi seuraavaa:
Kurssiopetus: Vanha testamentti, Kallisarvoinen helmi, Mormonin kirja, Uusi testamentti, Lähi-idän muinaiset tekstit, muinaisten pyhien kirjoitusten perusteet, Egyptin historia, egyptiläinen historiankirjoitus, kulttuurihistoria, Lähi-idän valtakuntien historia, muinainen Egypti ja ulkomaansuhteet ja avioliitto ja perhe.
Erityisosaamisen alueet: Muinainen Egypti, heprealainkielinen Raamattu, Kallisarvoinen helmi.
Tutkimusalueet: BYU:n kaivausprojektin johtaja Egyptissä ja siihen liittyen toimii siellä kaivettavan pyramidin, samoin kuin kaivauspaikalla esiintyvän kreikkalais-roomalaisen kulttuurin sekä kristinuskon Egyptiin saapumisen selvitystyössä. Tämän lisäksi Muhlesteinin tutkimustyö kohdistuu Egyptin uskonnon teksteihin ja ikonografiaan, muinaisen Egyptin ja sen naapurien välisiin kansainvälisiin yhteyksiin, Egyptin oikeudellisiin käytäntöihin, Egyptiläiseen kirjallisuuteen sekä raamatullisen ja egyptiläisen maailman päällekkäisyyteen, mukaanlukien Kallisarvoiseen helmeen liittyvän muinaisen ja nykyajan historia, muiden asioiden joukossa.
Kielten hallinta: Läpäissyt eriasteisia tutkintoja egyptin kielessä, samoin kuin heprean, aramean, ugaritin, foinikian, moabin, koptin, saksan ja ranskan kielissä. Tämän lisäksi on käynyt kursseja kreikan ja akkadian kielissä.
Lähde: https://religion.byu.edu/kerry_muhlestein

Käännökset: Markku Lorentz