Lue tämän palstan lähtökohdista:

ajatuksista

106 - Kolme sydäntä - Ystävyys

"Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä. En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut." (Evankeliumi Johanneksen mukaan 15: 12-15)

"Poikani, rauha olkoon sielullesi; vastoinkäymisesi ja ahdinkosi kestävät vain pienen hetken, ja sitten, jos kestät ne hyvin, Jumala korottaa sinut korkeuteen; sinä voitat kaikki vihollisesi. Ystäväsi seisovat rinnallasi, ja he tervehtivät sinua jälleen lämpimin sydämin ja ystävällisin käsin." (Oppi ja liitot 121:7-9)

Kuva: Eeva Kennedy. Rhode Island, 2016.
"Kaikkia meitä koetellaan. Ja jokainen meistä tarvitsee tosi ystäviä, jotka rakastavat meitä, kuuntelevat meitä, näyttävät meille tietä ... Teidän täytyy olla tällaisia tosi ystäviä." ...
Muistan yhä kuin eilisen päivän ne ystävät, joilla oli hyvä vaikutus elämääni kauan sitten. He ovat menneet, mutta muisto heidän rakkaudestaan, esimerkistään, uskostaan ja todistuksestaan kohottaa minua yhä. Ja teidän ystävyytenne edes yhtä uutta jäsentä kohtaan voi tässä elämässä ja seuraavassa saada sadat tai jopa tuhannet heidän esivanhemmistaan ja jälkeläisistään kutsumaan teitä siunatuiksi." (I)
...
"Yksi suurimmista kunnianosoituksista, mitä Vapahtaja voi antaa, on kutsua meitä ystäviksi. Tiedämme, että Hän rakastaa kaikkia taivaallisen Isänsä lapsia täydellisellä rakkaudella. Silti niille, jotka ovat olleet uskollisia palvellessaan Hänen kanssaan, Hän varaa tämän erityisen nimityksen. Muistatte Opin ja liittojen luvusta 84 sanat: 'Ja vielä minä sanon teille, ystäväni, sillä vastedes minä kutsun teitä ystäviksi, että on tarpeen, että minä annan teille tämän käskyn, jotta teistä tulee sellaisia kuin minun ystäväni aikoina, jolloin minä olin heidän kanssansa vaeltaen saarnaamassa evankeliumia voimallani' (OL 84:77)." (II)

Henry B. Eyring


Kuva: Markku Lorentz. Siuntio, aamu 23.12.2016.
"Ystävyys on yksi 'mormonismin' suurista perusperiaatteista; [sen tarkoituksena on] mullistaa ja sivistää maailma ja lopettaa sodat ja kiistat ja saattaa ihmiset toistensa ystäviksi ja veljiksi." (6)
...
"Pienet lapsemme ovat jatkuvasti mietteitteni kohteena. Kerro heille, että isä on edelleen elossa. Jumala suokoon, että hän saisi nähdä heidät jälleen. Voi Emma, – – älä hylkää minua äläkä totuutta vaan muista minua; jos en tapaa sinua enää tässä elämässä, suokoon Jumala, että me tapaamme taivaassa. En voi ilmaista tunteitani; sydämeni on täysi. Hyvästi, oi hellä ja rakastava Emmani. Olen sinun ikuisesti, aviomiehesi ja tosi ystäväsi." (12)
..."Saimme eilen illalla muutamia kirjeitä – yhden Emmalta, yhden Don C. Smithiltä [Josephin veli] ja yhden piispa [Edward] Partridgelta – ja niistä kaikista huokuu ystävällinen ja lohduttava henki. Olimme kovin tyytyväisiä niiden sisältöön. Olimme kauan olleet vailla mitään tietoja, ja kun luimme nuo kirjeet, ne virvoittivat meidän sieluamme kuin leppeä ilma, mutta iloomme sekoittui murhetta niiden kärsimysten tähden, joita onnettomat ja paljon vääryyttä kärsineet pyhät ovat saaneet kokea. Eikä ole tarpeen sanoa, että sydämemme oli tulvillaan myötätuntoa ja silmämme kyynelten lähteenä, mutta ne, jotka eivät ole syyttä tai aiheetta olleet suljettuna vankilan muurien sisään, tuskin tietävät, miten suloinen ystävän ääni on. Mistä tahansa lähteestä tuleva ystävyyden osoitus herättää ja saa aikaan kaikki myötämieliset tunteet. Se tuo hetkessä esiin kaikki hyvät muistot, se valtaa nykyisyyden salaman kiivaudella, se iskee kiinni tulevaisuuteen tiikerin kiihkeydellä, se siirtää mielen taaksepäin ja eteenpäin, ajatuksesta toiseen, kunnes lopulta kaikki vihamielisyys, häijyys ja viha sekä menneet erimielisyydet, väärinkäsitykset ja taitamattomuudet on voitokkaasti kukistettu toivon jalkojen juureen." (7) (III)

Joseph Smith


Kuva: Markku Lorentz. Västerhaninge, Ruotsi. 2002.
Tekstilainausten sisältämät viitteet (numerointi on alkuperäisen tekstin mukainen):
(6 / kappale 40) History of the Church, osa 5, s.17, hakasuluissa olevat sanat alkuperäisessä; Joseph Smithin 23. heinäkuuta 1843 Nauvoossa Illinoisissapitämästä saaranasta Willard Richardsin muistiinpanojen mukaan; ks. myös Liite: Tässä kirjassa lainatut lähteet, s. 00[562], kohta 3; Profeetta Joseph Smithin opetuksia, s. 314-315.
(12 / kappale 20) Joseph Smithin 4. marraskuuta 1838 Independencessä Missourissa päivätystä kirjeestä Emma Smithille; Community of Christ [Kristuksen yhteisö] - kirkon arkistot, Independence, Missouri.
(7 / kappale 40) History of the Church, osa 6, s. 73; Joseph Smithin Nauvoossa Illinoisissa 13. marraskuuta 1843 päivätystä kirjeestäJames Arlington Bennetille; James Bennetin sukunimi on julkaisussa History of the Church virheellisesti muodossa "Bennett".

Lähteet:
(I) Eyring, Henry B. 2002: Tosi ystävät. Liahona, heinäkuu 2002. Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon virallinen aikakauslehti.
Saatavissa osoitteessa: https://www.lds.org/liahona/2002/07/12?lang=fin
(II) Eyring, Henry B. 2010: Uskollisia ystäviä. Liahona, heinäkuu 2010. Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon virallinen aikakauslehti.
Saatavissa osoitteessa: https://www.lds.org/liahona/2010/07/faithful-friends?lang=eng
(III) Kirkon presidenttien opetuksia: Joseph Smith. Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko, Intellectual Reserve Inc., 2007. Alkuperäisteos Teachings of Presidents of the Church: Joseph Smith. Tässä on lainattu suomenkielisen laitoksen kappaleita 20 ja 40.


Henry B. Eyring toimii tällä hetkellä ensimmäisenä neuvonantajana kirkon ensimmäisessä presidenttikunnassa. Tässä lainattujen tekstien (I) ja (III) julkaisemisen aikaan hän oli kirkon
kahdentoista apostolin koorumin jäsen.


Joseph Smith (1805-1844) oli kirkon perustamisen (1830) jälkeen sen ensimmäinen presidentti (nimitystä alettiin käyttää vuodesta 1832) kuolemaansa saakka vuonna 1844. Muotokuva: Danquart Anthon Weggeland (ks. myös Deseret News -lehden artikkeli kuvan valinnasta Joseph Smith Papers projektiin).